Direct naar de contentDirect naar de footer
Cultuur
Cultuur

Groningen en omgeving huisvest meerdere toonaangevende musea. De historische stad is voor de cultuurliefhebber en waar kunstwerk. Breng een bezoek aan één van de vele tentoonstellingen en/of exposities op de diverse locaties.

Musea

  • Musea

    Openluchtmuseum Het Hoogeland

    Het verleden komt tot leven in het hart van het Noord-Groninger dorp Warffum. Ontdek in openluchtmuseum Het Hoogeland het platteland van ruim honderd jaar geleden. Kijk rond in twintig oude gebouwen en ervaar hoe de mensen vroeger woonden en werkten. Woonkamers, slaapkamers en werkplaatsen zijn met zoveel oog voor detail ingericht, dat het lijkt alsof de bewoners even weg zijn.

  • Musea

    Museum Klooster Ter Apel

    Klooster Ter Apel Anno 1465 ligt in het uiterste zuidoosten van de provincie Groningen op een beboste zandrug langs de eeuwenoude handelsroute van D-Münster i/W naar Groningen-Stad. Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding. Hoewel accenten zijn verlegd, is Klooster Ter Apel tot op de dag van vandaag een ontmoetingsplaats gebleven.

Groninger Museum

Groninger Museum

Het Groninger Museum is een museum in de stad Groningen en een van de topattracties van de provincie met een bezoekersaantal van circa 200.000 bezoekers per jaar. Het Groninger Museum bestaat uit verschillende 'eilanden' die in het verbindingskanaal liggen. Deze eilanden zijn weer opgedeeld in diverse paviljoens, ontworpen door verschillende ontwerpers.

  • GRID Grafisch Museum Groningen

    Bij GRID, komt grafisch erfgoed tot leven! Bekijk tijdens een bezoek de wisselende tentoonstelling, de drukkerij en boekbinderij, of ga zelf aan de slag in een van de vele activiteiten en workshops voor kinderen en volwassenen. Elke zaterdag is er een workshop voor volwassenen. Op zondag is er ‘Druk Gedoe’, hier kunnen zowel kinderen als volwassenen aan meedoen. ‘Druk Gedoe’ is gratis bij entree! In de schoolvakanties zijn er speciale activiteiten voor kinderen.

  • Molenmuseum De Wachter

    Zo’n 200 vrijwilligers zorgen er voor dat molenmuseum De Wachter en alles wat daarbij hoort wordt onderhouden en gerund. Zij zorgen er voor dat alles beweegt en in werking is te zien. Het is een museum waar de molen een onderdeel van is maar het zou ook zomaar stoommuseum De Wachter of ambachtenmuseum De Wachter kunnen heten. Ook voor kinderen is dit werkend museum zeer interessant.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp verteld. Persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en films maken het verhaal van kamp Westerbork ook voor kinderen toegankelijk. Filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak, een uit de trein geworpen laatste afscheidsgroet, een grote maquette van het kamp, tekeningen van spelende kinderen geven een beeld en een gevoel van dit sprekende verleden.

Borgen

  • Borgen

    Fraeylemaborg

    De Fraeylemaborg is gelegen op een landgoed van ruim 23 hectare. Het borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden en kreeg aan het eind van de 18e eeuw haar huidige uiterlijk. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hierbij zijn restanten van de formele barokke aanleg bewaard gebleven, zoals de karakteristieke middenas. Op het voorterrein staat het schathuis waarin nu een restaurantis gevestigd. Er tegenover staat het koetshuis waarin zich de museumwinkel en de expositieruimtes bevinden.

  • Borgen

    Menkemaborg

    De Menkemaborg is een kasteelmuseum, gelegen te Uithuizen in het noordoosten van de provincie Groningen. Leuk voor een bezoek met (klein)kinderen: de (junior)auditour, waarin de bezoekers door het echtpaar Alberda of hun kinderen mee terug in de 18de-eeuw wordt genomen. In de borgwinkel zijn publicaties over de Menkemaborg, borgen en kastelen in het algemeen te koop.

Landgoed Borg Verhildersum

Landgoed Borg Verhildersum

De Borg staat als schitterende diamant midden in het landgoed. Door de eeuwen heen hebben er verschillende families gewoond en heeft de Borg zowel innerlijk als uiterlijk meerdere veranderingen ondergaan. In 1953 zijn de laatste bewoners vertrokken en nu bieden de ingerichte kamers een bijzondere kijk in het leven op een landgoed in de 19e eeuw.

Kerken & Molens

  • Kerken & Molens

    Mariakerk

    Het vriendelijk ogende gebouw staat op het hoogste punt van de wierde van Krewerd en is omgeven door een kerkhof met enkele grafstenen. Dankzij de Groninger zuinigheid en nuchterheid bleef de Mariakerk vrijwel onaangetast en waant u zich eeuwen later nog ‘Midden in de Middeleeuwen. Dagelijks open van 10:00 - 17:00 uur.

  • Kerken & Molens

    Sint-Hippolytuskerk

    Deze 15e eeuwse bakstenen kruiskerk is een van de mooiste voorbeelden van laatgotische kerkbouw in de provincie Groningen, gebouwd en uitgebreid in opdracht van de familie Van Ewsum. Het interieur is gedecoreerd met 16e eeuwse muur- en gewelfschilderingen van de heilsgeschiedenis.

Petruskerk

Petruskerk

De Petruskerk, gevestigd in Pieterburen, laat zien dat de gotiek op het Groningse platteland volwassen was geworden. Het interieur wordt gesierd door een fraaie triomfboog en draagt vele sporen van de bewoners van de borg Dijksterhuis. Deze kerk behoort met drie andere Groninger kerken tot het grootste Museum van Nederland.

  • Molen Joeswert

    Het dorpje Feerwerd heeft het oude karakter grotendeels bewaard. Dat wordt benadrukt door korenmolen Joeswert , een typisch Groningen stellingkorenmolen uit 1855. De molen is in 1978 gerestaureerd en nu het werkterrein van beroepsmolenaar Rolf Wassens. Zijn bedrijf is aangesloten bij de stichting Ambachtelijk Korenmolenaar gilde en is op vrijdag en zaterdag 's middags open. Naast allerlei graanproducten kunt u hier ook terecht voor honing, noten, recepten etc. De Joeswert is één van de weinige molens waar spelt wordt gemalen.

  • Molen Nieman’s Meuln

    Niemans Meuln in Veelerveen is één van de kleinste korenmolens van Nederland. Aanvankelijk stond de molen als poldermolen in de buurt van Midwolda, maar hij is in 1916 herbouwd als korenmolen met stelling. De molen dankt haar naam aan de familie Nieman. Zij waren decennia lang eigenaar van de molen. Tegenwoordig is de molen eigendom van de gemeente Bellingwedde. Een vrijwillige molenaar stelt de molen nog regelmatig in bedrijf.

Poldermolen de Goliath

Poldermolen de Goliath

Bij de Eemshaven staat de meest noordelijke molen van het Nederlandse vasteland: De Goliath. De molen is gebouwd om de Eemspolder te bemalen. In 1979 werd dit werk overgenomen door een nieuw gemaal en heeft de molen geen functie mee. Wel is hij dankzij de enthousiaste (vrijwillige) molenaar nog regelmatig in werking te bewonderen. Ook is de molen een officiële trouwlocatie